Με ευθύνη Κεραμέως υπονομεύονται οι δημόσιες δομές Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες!

Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ζητώ από την Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει επιτέλους στην ίδρυση και στελέχωση των νέων δομών Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αλλά και να ξεκαθαρίσει εάν αυτές θα προσφέρουν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής!

Με μια ακόμη καταστροφική για τη δημόσια παιδεία ενέργεια, η κα Κεραμέως διέλυσε το επιτυχημένο σύστημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο 140 εξειδικευμένοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) πρόσφεραν, μεταξύ άλλων, ατομική Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣυΕΠ) σε μαθητές…

Οι καινοτόμες αυτές υπηρεσίες καταργήθηκαν ξαφνικά και χωρίς διαβούλευση από τα ΚΕΣΥ, με τον νόμο 4823/2021, μαζί με τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών ΣυΕΠ. Αντ’ αυτού, προβλέπεται να ιδρυθούν νέες δομές Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ομάδες σχολείων, με έναν υπεύθυνο ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως σαφές χρονοδιάγραμμα!

Μαθητές και γονείς στερούνται πλέον τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής, σε μια περίοδο που οι αμφιλεγόμενες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το «τριπλό» μηχανογραφικό και η καταστροφική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, απαιτούν συνεχή υποστήριξη και πληροφόρηση, ώστε να καταφέρουν οι μαθητές να λάβουν τις σωστές αποφάσεις μέσα στο χαοτικό πλαίσιο που τους επιβάλλει η κα Κεραμέως!   

Η Υπουργός Παιδείας λειτουργεί ξανά ως «πλασιέ» συμφερόντων, αφού οι γονείς εξαναγκάζονται και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταφύγουν στην ιδιωτική συμβουλευτική!  

Γιώτα Πούλου

Σχετικά